Jane Goodall

Jane Goodall, va nàixer el 3 d'abril de 1934 a la ciutat de Londres. Interessada en els animals des de la seua joventut, s'hi refermà quan acompanyà l'antropòleg Louis Leakey com a secretària el 1957 en un viatge a Kenya. El juliol de 1960 inicià la seva associació amb Leakey en l'estudi dels ximpanzés al Parc Nacional de Gombe Stream de Tanzània. Sense abandonar l'estudi dels ximpanzés a Kenya, Goodall retornà al Regne Unit per aconseguir el doctorat en etologia per la Universitat de Cambridge el 1964.

Malgrat els obstacles de les autoritats, que s'oposaven al fet que una dona jove treballés sola enmig de la selva africana, Goodall es va traslladar al juliol de 1960 al Parc Nacional de Gombe, a Tanzània, per estudiar als ximpanzés en el seu propi medi natural i fer aportacions fonamentals per comprendre el comportament animal.
 Els seus estudis sobre aquests primats és de caràcter científic, amb una clara intenció educativa centrada en la conservació i protecció de la vida salvatge així com mostrar les arrels del comportament i la cultura humana a un ampli públic. Gràcies a la seua tenacitat aconseguí que el Govern de Tanzània modifiqués l'estatus de la Reserva de Caça de Gombe Stream i el convertís en un Parc Nacional, on els ximpanzés són estudiats en grup, el que permet observar la seua socialització entre ells de forma natural.

El 1977 creà als Estats Units la Jane Goodall Institute for Wildlife Research, Education and Conservation, dedicat a la recerca, educació i conservació dels ximpanzés de l'Àfrica i d'arreu del món. Aquest Institut té projectes d'estudi i conservació a Tanzània, RDC, Sud-àfrica i Senegal (a través de l'Institut Jane Goodall Espanya) i Congo, creant una sèrie de santuaris on els ximpanzés orfes, confiscats als caçadors furtius i als comerciants il·legals, són cuidats i protegits. La seu de l'Institut Jane Goodall Espanya és a Barcelona.

 El 1986 la carrera de Jane va donar un gir. Després d'assistir a la cimera de l'Acadèmia de Chicago per a la conservació, on es van mostrar els impactes de la desforestació, Goodall va deixar els seus treballs de camp per a convertir-se en activista.

Comentari: Jane Goodall fou una biòloga que insistí i tenia com a prioritat conservar i protegir la vida salvatge. A més va tenir dificultats en el món acadèmic com quan Jane arribà a Cambrige en 1962 per explicar els seus descobriments i no fou ben rebuda. Jane pensava: "¿Si som l'espècie més evolucionada del planeta, com és que som també la més destructiva?" Una frase que ens fa reflexionar i donar-nos conter del mal que estem fent a la vida salvatge. Però aixina i tot Jane té una esperança: les noves generacions.
És un gran exemple de lluita i constància per arribar a aconseguir tot allò que estima. Actualment, Jane seguix lluitant per una causa cada vegada més urgent: salvar el planeta.

Raquel Martí


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Aliments Transgènics

El primer vehicle solar, el Mö