El satèl·lit espanyol "Paz"

El satèl·lit espanyol "Paz" s'ha enlairat avui a bord d'un coet Falcon 9 de Space X a les 15.17 (6.17 hora local) des de la base aèria de Vandenberg, a Califòrnia (Estats Units). Onze minuts després, Pau s'ha separat amb èxit de la fase superior del coet i s'ha situat en l'òrbita terrestre baixa, a uns 500 quilòmetres d'altitud, des d'on prendrà imatges per radar per a operacions de vigilància i cartografia amb fins militars, científics i comercials.

Paz, el primer satèl·lit espia espanyol, forma part del Programa Nacional d'Observació de la Terra per Satèl·lit (PNOTS) dels ministeris de Defensa i Indústria, Comerç i Turisme. Ha estat construït per Airbus Defence and Space i el operarà l'empresa espanyola Hisdesat. L'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA) realitzarà el seguiment des de terra, des dels seus centres a Torrejón de Ardoz (Madrid) i Maspalomas (Gran Canària), segons informa l'institut en el seu butlletí de notícies.

El satèl·lit Pau, que pesa 1,4 tones i mesura cinc metres de llarg, es troba ja en l'anomenada òrbita terrestre baixa, on hi ha, per exemple, l'Estació Espacial Internacional. Està equipat amb un radar amb el qual obtindrà 100 imatges cada 24 hores, cadascuna de 15.000 quilòmetres quadrats, tant de dia com de nit i independentment de les condicions meteorològiques. Cada dia completarà 15 òrbites a la Terra que li permetran cobrir una superfície de 300.000 quilòmetres quadrats, segons Hisdesat.

El coet Falcon 9 ha situat a "Paz" en una òrbita polar sincrònica al sol. Això vol dir que passarà pels pols i que el pla en el qual orbita tindrà la mateixa orientació respecte al sol tot l'any. Així, totes les imatges que prengui d'un determinat lloc de la Terra estaran sempre il·luminades des del mateix angle.

Les imatges del satèl·lit "Paz" s'utilitzaran per a operacions de vigilància, cartografia d'alta resolució, control fronterer, gestió de crisi, avaluació de catàstrofes naturals, control mediambiental i vigilància de l'entorn marí, segons Hisdesat.

Comentari: És una molt bona noticia, si funciona en un futur podriem prevenir catàstrofes naturals i controlar altres àmbits. És increïble, i és un gran avanç i aportació per a la nostra societat. En un futur, sabrem si ha funciona com es pretenia.

Raquel Martí

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Jane Goodall

Aliments Transgènics

El primer vehicle solar, el Mö