Marie Curie
Va nàixer el 7 de novembre de 1867 a Varsòvia (Polònia) . Limitada per un país que la forçava a estudiar en la clandestinitat pel simple fet de ser dona, a los 24 anys (1891) va decidir mudar-se a París. Allí va estudiar Física i Matemàtiques en la Universitat de París, eixint brillantment d'ambdós llicenciatures como primera de la seua promoció en Física (1893) i segona de promoció en Matemàtiques (1894) . En 1894 també coneixeria a quin seria el seu marit i company d'investigació: el professor de física Pierre Curie, amb el qual acabaria dilucidant importants troballes en el camp de la radioactivitat. En 1903 va defendre la seua tesi doctoral titulada «Investigacions sobre les substàncies radioactiva», treball que li valia el grau de doctor amb menció com laude i el Premi Nobel de Física en 1903 (compartidor con el seu marit Pierre Curie i el seu director de tesi Henry Becquerel) . Tres anys més tard, en 1906, va ocupar la càtedra de física de la Universitat de París que havia deixat vacant el seu marit després de la seua mort en 1904, convertint-se en la primera dona a impartir docència universitària en els més de 600 anys d'història de la dita institució. El seu últim gran reconeixement acadèmic, el Premi Nobel de Química, li va ser atorgat en 1910 pel descobriment del poloni (batejat així com senyal al seu país natiu) i el ràdio. Finalment, després d'un llegat de vida que va determinar un punt d'inflexió en la història de la dona i la ciència, Marie Curie va morir als 66 anys d'edat en el seu país natal, Polònia; segons pareix per una malaltia derivada de l'alta radiació a què va estar exposada gran part de la seua vida.
COMENTARI
Marie Curie es considerada i la considere una icona de la dona en la ciència i la societat ja que va ser la primera dona a guanyar un Premi Nobel i
a ocupar una càtedra i impartir classes en la Universitat de París a mes de la primera persona a rebre dos Premis Nobel. Tenint en compte la visió cap a la dona en aquella època i els grans èxits que a obtés durant la seua vida, te molt de merit.
IMAN ALLALI
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada